”Lyssna på individen och lägg dina egna värderingar åt sidan!”

Stephanie Vagnetoft jobbar med projektet vid Communicares Hammarökontor.

- Mycket handlar om respekt. Att lyssna på vad individen vill och inte vad jag vill, tror eller tycker.

Mycket i det dagliga arbetet med individuella samtal och workshops handlar enligt Stephanie om småsaker.

- Till exempel att alltid använda ett könsneutralt språk och att undvika att själv lägga värderingar i vad som anses vara typiskt manligt eller kvinnligt. Det dagliga arbetet handlar också mycket om bemötande. Att vi ser människorna istället för ”en kille” eller ”en tjej”. Att vara nyfiken på människan och vad den vill göra, säger Stephanie.

I de individuella samtalen gäller det för coacherna att få deltagarna själva att reflektera över sina drömmar och mål, inte att de själva ska färga deras beslut.

- För mig är det viktigt att de själva ska komma på om deras mål är uppnåeligt eller inte. Jag lägger inga värderingar i vad jag tycker att de ska eller borde göra. Jag försöker istället få dem att fundera kring vad deras dröm är, inte bara föreslå yrken som den personen ser ut att passa för, säger Stephanie.

När det kommer till workshops och övningar i grupp handlar det även där om att försöka spräcka hål på typiska bubblor och fördomar.

- I sådana sammanhang är vi med och styr så att alla får komma till tals. Alla ska få lika mycket uppmärksamhet och samma möjlighet att säga sin sak.

Individfokus

Hennes råd till andra som vill börja arbeta mer aktivt med de här frågorna är att i första hand fokusera på den enskilda personen.

- Tänk individ. Att ha individfokus och att strunta i hur personer ser ut eller vad den har gjort tidigare är definitivt en framgångsfaktor. Det handlar inte om att ha ett könsneutralt samhälle, det handlar om att alla ska få göra vad de vill och få samma möjligheter, säger Stephanie.

Att hålla det enkelt och okomplicerat är en lärdom Stephanie tar med sig inför framtiden.

- Jag tar med mig att det är lättare än vad du tror att jobba med de här frågorna och att det inte krävs så mycket. Det gäller bara att du hela tiden har med dig tänket att det är en människa med drömmar som sitter framför mig! Sen kommer du alltid att hamna i fällor, det är en svag is du går ut på när du säger att du är bra på att jobba med jämställdhet, men det gäller att inte krångla till det för mycket och göra det svårare än vad det är, avslutar hon.

Stephanies tre bästa tips för ett framgångsrikt jämställdhetsarbete!

  • Se individen!
  • Min världsbild är inte densamma som andras!
  • Respekt – trampa inte på någon!